Denisiparea este procesul cu ajutorul caruia mici particule de nisip sunt extrase din stratul de apa si care sunt eliminate in afara forajului de apa. Dar ce se intampla cu restul particulelor? Ei bine, particulele mai mari care raman, sunt fixate in jurul coloanei filtrate a putului, astfel incat formeaza un filtru naturale, care permite in acest fel apei sa fie asuprita din put cu un aspect limpede lipsit de impuritati.

Cand este necesara denisiparea apei? Este un din intrebarile pe care multe persoane ar trebui sa si-o adreseze. Este recomandat ca aceste denisipari sa se realizeze periodic, insa totul depinde de constructia putului, adancimea acestuia, diametrul, caracteristicile constructive si nu in ultimul rand grada de permeabilitate. Firma care executa acest proces va stabili impreuna cu clientul perioada la care se va realiza denisiparea, lucru care trebuie sa apara in documentatia tehnica, care este intocmita dupa realizarea fiecarui proces forare.

Cum se executa?

Procedeele de realizarea a denisiparilor sunt multiple, iar in cazul acestora trebuie sa se tina cont de mai multe aspect precum:

  • Constructia forajului
  • Diametrul sau adancimea acestuia

De asemenea, exista doua tipuri de procedee de realizarea a procesului si anume:

  • Procedee de lacarit prin lingura de foraj – in cazul fantanilor clasice
  • Pompa de Mamuth, adica o instalatie de denisipat aerlift – in caul puturilor medii si a celor de mare adancime.

În ceea ce priveste pretul, acesta poate sa difere in functie de anumite criterii tehnico-economice si anume:

  • Adancimea putului de apa
  • Diametrul tubularii putului de apa
  • Tipul constructiei forajului
  • Scopul exploatarii putului

Diferenta in ceea ce priveste pretul unui proces de denisipare poate sa difere si un functie de calitatea apei, de cat de grava este avaria si nu in ultimul rand de modul in care forajul functioneaza.

Astfel, nu exista un pret standard intrucat operatie difera de la un foraj la altul. Iar in ceea ce priveste durata unei denisipari, de regula dureaza o zi, insa in cazuri exceptionale poate dura si 2-3 zile.